Για την νέα αντιπυρική περίοδο και την αντιμετώπιση της “Ασύμμετρης Πολιτικής” πυροπροστασίας

 Η φετινή αντιπυρική περίοδος (πρώτη μετά τις μεγάλες περσινές δασικές πυρκαγιές, με τις τεράστιες καταστροφές κυρίως σε Εύβοια, Αττική, Ηλεία) ξεκινησε, ενώ ήδη έχουν υπάρξει οι πρώτες καταστροφές από εκατοντάδες πυρκαγιές οι οποίες έχουν ξεσπάσει μέσα στον μήνα Απρίλιο.
Η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως είναι έτοιμη, όπως άλλωστε έκαναν και οι προηγούμενες ως τώρα κυβερνήσεις πριν από κάθε αντιπυρική περίοδο και διαψευστήκαν από τις τεράστιες καταστροφές.  Η
«ισχυρή Ελλάδα» έχει αποδειχθεί  επανειλημμένος  “πολύ λίγη” να προστατέψει τη φύση της και τους ανθρώπους της. Παρθένα δάση καίγονται, αγροτικό και κτηνοτροφικό κεφάλαιο καταστρέφεται, περιουσίες και εντός αστικού ιστού γίνονται στάχτη στο βωμό «κόστους- οφέλους», που προωθεί και αυτή η κυβέρνηση, για να εξοικονομεί κέρδη και κεφάλαια για τους  επιχειρηματικούς ομίλους.

Ο περσινός τραγικός απολογισμός των δασικών πυρκαγιών πυροδότησε τις συζητήσεις. Βασικό στοιχείο ήταν η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, που αποτελεί συνεχεία αυτής της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Αυτή η πολιτική διαχρονικά χαρακτηρίζεται από την απουσία ενός συνολικού σύγχρονου επιστημονικού σχεδίου αντιπυρικής προστασίας στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης διαχείρισης και προστασίας των δασικών οικοσυστημάτων, για την οποία διατηρείται το ίδιο απαράδεκτο 0,04% του προϋπολογισμού.
Η κατάσταση που διαμορφώνεται φέτος δημιουργεί χειρότερους όρους και προϋποθέσεις για τα δάση και τους εμπλεκόμενους φορείς. Αφού δεν σχεδιάζει την υλοποίηση μιας άλλης πολιτικής με κριτήριο την διαχείριση και προστασία των δασών. Μάλιστα, αποκαλύπτεται η υποκρισία των κυβερνήσεων περί “πράσινης” μετάβασης, ευρωπαϊκής συμφωνίας και του ρόλου που δήθεν αναγνωρίζουν για τα δάση αφού το δασοκτόνο νομικό πλαίσιο χαρακτηρίζεται από την εμπορευματοποίηση των δασών. Παράλληλα, αναδεικνύεται και η πολιτική ευθύνη όλων των κυβερνήσεων αλλά και της σημερινής αφού μετατρέπουν τα δάση σε εύφλεκτο υλικό για εμπρησμούς. Το ξέσπασμα τους μπορεί να πάρει άλλα χαρακτηριστικά και λόγω της εκτίναξης της τιμής της ενέργειας, αυξάνοντας έτσι τους κινδύνους για τα δάση.
Με βάση τα παραπάνω είναι προφανές πως ο κίνδυνος μια νέας καταστροφής είναι μεγάλος και η κυβέρνηση δεν δικαιούται να κάνει εκ νέου επίκληση της κλιματικής κρίσης και των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Οι διαβεβαιώσεις ότι “ο κρατικός μηχανισμός είναι πανέτοιμος”, έχει αποδειχθεί  επίσης επανειλημμένος  ότι ήταν μια ακόμα επικοινωνιακή φούσκα , γιατί αντιπυρική προστασία πρώτα από όλα και πάνω από όλα σημαίνει πρόληψη.

  • Πρόληψη σημαίνει αντιπυρικές ζώνες πριν τη φωτιά, καθαρισμός των δασών από τη συσσώρευση της καύσιμης ύλης , επιστημονική διαχείριση των οικοσυστημάτων, προσλήψεις μόνιμου προσωπικό σε όλα τα επίπεδα πρόληψης και καταστολής.
  • Πρόληψη ΔΕΝ σημαίνει από τα συνολικά 17,7 εκατομμύρια ευρώ που ζητούσαν τα Δασαρχεία όλης της χώρας για έργα αντιπυρικής θωράκισης (2021), η κυβέρνηση να διαθέτει μόλις 1,7 εκατ. ευρώ για όλη την Ελλάδα. Ενώ ταυτόχρονα έδινε απλόχερα στην Fraport και την εταιρεία διαχείρισης του Ελ. Βενιζέλος 308 εκ. ευρώ!  Όλα αυτά όταν την ευθύνη της πυρασφαλείας των αεροδρομίων την έχει επωμιστεί η πυροσβεστική υπηρεσία, στερώντας προσωπικό και οχήματα από την αντιμετώπιση του πύρινου κύματος.
  • Πρόληψη ΔΕΝ είναι η ανυπαρξία χρηματοδότησης στην διεύθυνση δασών ώστε να συντηρηθούν οι δασικοί δρόμοι του νησιού. Μια ακόμα ευθύνη που προσπαθεί να καλύψει ο Δήμος Ικαρίας διαμορφώνοντας συνολικά 210 Κm αγροτοδασικού δικτυού σε όλη την Ικαρία.
  • Η πρόληψη απαιτεί την κατάργηση των δασοκτόνων νόμων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ.
  • Η πρόληψη απαιτεί να σταματήσουν τα σχέδια των βιομηχανικών ΑΠΕ πάνω στα βουνά μας και οι αλλαγές χρήσης γης για τις μπίζνες κάθε είδους .

Ταυτόχρονα είναι αναγκαίο άμεσα πριν το νέο προδιαγεγραμμένο έγκλημα, να γίνει αίτημα όλων των φορέων του νησιού :

  • Να διεκδικήσουμε την Μόνιμη παρουσία στο αεροδρόμιο της Ικαρίας εναέριων μέσων κατά τους θερινούς μήνες (τουλάχιστον  ένα ελικόπτερο στην Ικαρία) λόγω του απομακρυσμένου του νησιού από την ηπειρωτική χώρα  για την άμεση ανταπόκριση σε περίπτωση πυρκαγιάς με δεδομένο ότι τα πρώτα λεπτά επέμβασης είναι και τα πιο κρίσιμα .
  • Να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση να στελεχωθούν οι  υπηρεσίες  της Πυροσβεστικής και της Δασικής Υπηρεσίας, με μόνιμο  προσωπικό, ικανό να διανοίγει, να συντηρεί αντιπυρικές ζώνες, να καθαρίζει τους χώρους γύρω από τα δάση και χωριά.
  • Να διεκδικήσουμε από την κυβέρνηση να εκσυγχρονιστεί ο στόλος των οχημάτων της πυροσβεστικής και δασικής υπηρεσίας και να ενισχυθούν με μόνιμο και ανάλογο με τις ανάγκες προσωπικό.
  • Να εκπονηθεί άμεσα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης του δασικού πλούτου του νησιού με δίκτυο αντιπυρικών ζωνών, με συντήρηση και καθαρισμό σε τακτική βάση των δασών, με άμεση κατάθεση και διεκδίκηση κονδυλίων είτε από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων είτε από ΕΣΠΑ.
  • Να ενισχυθούν οι υποδομές συλλογής, αποθήκευσης και διοχέτευσης νερού σε χώρους κοντά σε δασικές εκτάσεις.
  • Να καθαριστούν οι δρόμοι και όλες οι γενικά επικίνδυνες εστίες για πυρκαγιά σε συνεννόηση και με τους ιδιοκτήτες όπου υπάρχουν ή ανάλογα να εφαρμοστεί το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει στο δήμο για αγνώστους ιδιοκτήτες.

Κλείνοντας καλούμε όλους τους Ικαριώτες να είναι σε επαγρύπνηση  για να προστατέψουμε το νησί μας,  να βοηθήσουμε αν χρειαστεί,  να ενεργοποιηθούν οι ομάδες πυρασφαλείας, χωρίς να ξεχνούμε τους πραγματικούς εμπρηστές των δασών μας και της ζωής μας,  που είναι διαχρονικά οι πολιτικές των κυβερνήσεων, προεξάρχουσας της σημερινής και όσοι τις ακολουθούν επικαλούμενοι,  την κλιματική αλλαγή  αν και δήλωναν ότι  “ο κρατικός μηχανισμός είναι πανέτοιμος”.

Αρέσει σε %d bloggers: