Παρέμβαση στην 9η Συνεδριακή Διάσκεψη της ΚΕΔΕ

Πραγματοποιούμε σήμερα την 9η Συνεδριακή Διάσκεψη της ΚΕΔΕ, προκειμένου να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι νησιώτικοι δήμοι και βεβαίως οι κάτοικοι των νησιών. Διαμορφώνοντας προτάσεις που αφορούν τους νησιωτικούς δήμους έτσι ώστε να αναδεικνύονται οι ιδιαιτερότητες που συναντώνται στους νησιωτικούς δήμους, από την υλοποίηση της εφαρμοζόμενης πολιτικής που ασκούν διαχρονικά και απαρέγκλιτα όλες οι κυβερνήσεις της χώρας. Ιδιαιτερότητες που δεν είναι τίποτα άλλο από την τοπική έκφραση της κεντρικής πολιτικής.  Όπως για παράδειγμα το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αρκετοί δήμοι με την έλλειψη προσωπικού, πρόβλημα που παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις σε μικρούς νησιωτικούς δήμους,   που ουσιαστικά δεν έχουν προσωπικό αλλά έχουν όλες τις αρμοδιότητες και τις ευθύνες που προκύπτουν από την νομοθεσία. 

Πραγματοποιούμε σήμερα την σημερινή Διάσκεψη εν μέσω ιδιαίτερων συνθηκών, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Παρακολουθούμε όλοι καθημερινά τις εξελίξεις, αγωνιούμε για το πώς πηγαίνει η κατάσταση, όμως ζητούμενο είναι να μη μείνουμε μόνο στην παρατήρηση. Πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο, γιατί για παράδειγμα η κατάσταση των δημόσιων δομών υγείας στα νησιά, είναι από προβληματική στην καλύτερη κατάσταση (κυρίως στα μεγαλύτερα νησιά), έως απαράδεκτη στα μικρότερα νησιά. Πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί έχουμε ένα Δημόσιο Σύστημα Υγείας, το οποίο δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του λαού , ιδιαίτερα εν μέσω πανδημίας.

Τι φταίει για όλα αυτά?  Ποια πολιτική δημιούργησε αυτή την κατάσταση?

Είναι αυτή η πολιτική που ήθελε και θέλει όλες τις υπηρεσίες υγείας συγκεντρωμένες σε λίγα νοσοκομεία, με λιγότερους εργαζόμενους. Που οδήγησε όμως αυτό;   Στην υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας, στην αδυναμία του να ανταποκριθούν σήμερα, στο να ψάχνουμε κρεβάτια ΜΕΘ και να μη φτάνουν, να αναγκάζονται οι γιατροί να διαλέξουν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει.          Γι’ αυτό η κυβέρνηση προβάλλει μονομερώς την ατομική ευθύνη, ώστε να απαλλαγεί από τη δική της, την κρατική, την κυβερνητική ευθύνη. Να δούμε ένα συγκεκριμένο παράδειγμα…. η κυβέρνηση το καλοκαίρι  ισχυριζόταν  ότι “θωράκισε” τα νησιά από την επιδημία του κορονοϊού και ότι οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, αεροδρόμια και σε άλλους κλάδους έπρεπε να αισθάνονται προστατευμένοι. Η  κυβέρνηση το καλοκαίρι  ισχυριζόταν  ότι διαμόρφωσε μια «ενιαία υγειονομική κάλυψη των νησιών» και ότι έλαβε τα αναγκαία μέτρα για την ενίσχυση του συστήματος υγείας. Η αλήθεια όμως είναι ότι, η κυβέρνηση προσπαθώντας να παρουσιάσει τα νησιά ως «ασφαλείς τουριστικούς προορισμούς», επιχείρησε να καθησυχάσει τους νησιώτες με διακηρύξεις που δεν έχουν αντίκρισμα και με μέτρα “μπαλώματα” που δεν καλύπτουν στο ελάχιστο τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό, που έχουν οι δημόσιες  δομές της Υγείας. Κραυγαλέο παράδειγμα «θωράκισης» αποτελούν τα νησιά των γειτονικών Φούρνων που παρουσιαζόταν το «Πολυδύναμο περιφερειακό Ιατρείο» Φούρνων που υπηρετούσε μόνο ένας γιατρός, και το περιφερειακό Ιατρείο Θυμαινας που δεν υπηρετούσε κανένας…. ως δομές σε 24ωρη ετοιμότητα!!!  Το αποτέλεσμα της «θωράκισης» ήταν τέλος Αυγούστου ένας άνθρωπος να πεθάνει στην προβλήτα της Θυμαινας περιμένοντας σκάφος να τον μεταφέρει σε κάποια δομή υγείας.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο το Υπουργείο και η ηγεσία της ΚΕΔΕ λένε να περιέλθει η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στην ευθύνη των Δήμων.

Μα αυτό αποδεικνύεται τώρα από την πανδημία; Ότι μπορεί ένα κατακερματισμένο σύστημα Υγείας να τα βγάλει πέρα;

Τώρα θέλουμε Δημόσιο Σύστημα Υγείας καλά οργανωμένο, με όλο το αναγκαίο επιστημονικό, τεχνικό, εργατικό προσωπικό, με σύγχρονες υποδομές, με εξασφάλιση των αναγκαίων προμηθειών και όχι Κέντρα Υγείας στην ευθύνη και ανάλογα με                           τις δυνατότητες κάθε Δήμου.

Από την κατάσταση που ζούμε, δεν εξάγεται ότι φταίει η διάρθρωση για τις ελλείψεις που παρατηρούνται. Φταίει που δεν έχουμε προσωπικό στα Νοσοκομεία μας, πράγμα όχι αποσπασμένο από το ότι δεν έχουμε προσωπικό στους Δήμους και σε άλλες κρίσιμες υπηρεσίες. Οι επιπτώσεις στα Νοσοκομεία είναι να πεθαίνουν άνθρωποι, στους Δήμους να μη μπορούμε να ανταποκριθούμε στις αυξημένες ανάγκες των συνδημοτών μας,  στα σχολεία να μη μπορούμε να κάνουμε 15μελή  τα τμήματα, ώστε να μορφώνονται τα παιδιά μας με όλα τα μέτρα προστασίας.

Ακούστηκαν  νωρίτερα αρκετά σχετικά με πρόσφυγες, μετανάστες, γεωστρατηγική θέση του Αιγαίου, ακρίτες, θωράκιση των συνόρων ,κλπ. Αλλά δεν άκουσα κουβέντα για την αιτία της δημιουργίας όλων αυτών των προβλημάτων. Δεν άκουσα καμία αναφορά στο γεγονός που δημιούργησε τις προσφυγικές και  μεταναστευτικές ροές στα νησιά μας, λες και δεν υπήρξε πότε επέμβαση των χωρών μελών της Νατοϊκής συμμαχίας στην Συρία, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν ,στην Αφρική …τελειωμό δεν έχει ο κατάλογος. Δεν ειπώθηκε τίποτα σχετικά με το γεγονός ότι τα σύνορα μας τα επιβουλεύονται οι Νατοϊκοί σύμμαχοι μας …. άλλοι ενεργητικά –όπως η Τουρκία- άλλοι παθητικά.  Αν δεν δούμε καθαρά την αιτία που δημιούργησε αυτή την κατάσταση, πότε δεν θα  μπορέσουμε να έχουμε λύση στο πρόβλημα.  Τα νησιά του Αιγαίου δεν γέμισαν πρόσφυγες και  μετανάστες τυχαία, αυτή η κατάσταση είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων συνθηκών που έχουν υπογραφεί και εφαρμόζονται από όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις ανεξαιρέτως.   Αν δεν αντιπαρατεθούμε με αυτή  την πολιτική τίποτα δεν θα αλλάξει  σε θετική κατεύθυνση.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, Καθημερινά αναδεικνύεται η δραματική Κατάσταση  που επικρατεί στα νησιωτικά συμπλέγματα της χώρας, και ειδικότερα στα μικρά νησιά.  Σχεδόν σε όλους τους τομείς (υποδομές και υπηρεσίες υγειάς – παιδείας, δείκτες απασχόλησης – αξιοποίηση πλουτοπαραγωγικών πόρων – αγροκτηνοτροφικες δραστηριότητες – υποβάθμιση του περιβάλλοντος, κλπ ).  Όλα  αυτά δεν είναι τίποτα άλλο από την τοπική έκφραση προβλημάτων με εθνική εμβέλεια, που απορρέουν από της εφαρμοζόμενες πολιτικές των κυβερνήσεων διαχρονικά. Οι «αναδιαρθρώσεις» που έγιναν στο παρελθόν, δεν έφεραν θετικά αποτελέσματα για την ανάπτυξη τις νησιωτικής χώρας, δεν αναίρεσαν τις οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες. Αυτό δεν οφείλεται σε επιφανειακά φαινόμενα, σε λαθεμένους θεσμούς ή στους ανικάνους τοπικούς «άρχοντες»,  οφείλεται στο ότι απαντήθηκαν αρνητικά, σε βάρος του λαού τα ερωτήματα : Ποιος φταίει για την ερήμωση της υπαίθρου? Ποιος φταίει για την ανισόμετρη ανάπτυξη της Περιφέρειας?

 Τα φαινόμενα αυτά είναι σύμφυτα με το καπιταλιστικό σύστημα, με τη πολιτική που εφαρμόζεται στα πλαίσια της κάθε φορά εξάρτησης της χώρας μας, σήμερα από την Ε.Ε.

Ως εκλεγμένοι με την «Λαϊκή Συσπείρωση»  επιμένουμε:

  • Στον ενιαίο δημόσιο δωρεάν χαρακτήρα βασικών τομέων κοινωνικού περιεχομένου Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια.
  • Στην αναδιανομή των κρατικών δαπανών προς όφελος των εργαζομένων.
  • Στον σχεδιασμό μιας ανάπτυξης ανά τομέα και κλάδο σύμφωνα με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, (τόσο γενικά όσο και τοπικό επίπεδο), τις αναπτυξιακές δυνατότητες και προοπτικές προς όφελος των εργαζόμενων.
  • Στην ικανοποίηση της οικονομικής επάρκειας της Τ.Α με ένα σεβαστό ποσοστό από τον Κρατικό Προϋπολογισμό για την υλοποίηση των αρμοδιοτήτων που αναλαμβάνει.
  • Στην αξιοποίηση του θεσμού της Τ.Α σε φιλολαϊκή κατεύθυνση.

Ως εκλεγμένοι με την «Λαϊκή Συσπείρωση» καταγγέλλουμε την χρόνια εφαρμογή αυτών των πολιτικών και για τα θέματα που αφορούν τα νησιωτικά συμπλέγματα της χώρας μας. Πιστεύουμε πως απαιτείται η εφαρμογή μιας διαφορετικής πολιτικής για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων της Νησιωτικής Ελλάδας, στη κατεύθυνση της ικανοποίησης των σύγχρονων αναγκών των νησιωτών.        Η πολιτική αυτή θα πρέπει να προτείνει μέτρα που θα αντιμετωπίσουν τόσο τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα όσο και τα προβλήματα που υπάρχουν στις μεταφορές, στις υγειονομικές υποδομές και υπηρεσίες, στην παιδεία, στην ενεργειακή επάρκεια, διασφαλίζοντας τον ενιαίο δημόσιο δωρεάν χαρακτήρα αυτών των βασικών τομέων κοινωνικού περιεχομένου. Θα αξιοποιεί όλες τις πλουτοπαραγωγικές  δυνατότητες των νησιών μας έτσι ώστε να διασφαλισθεί και η ύπαρξη ζωής σε αυτά και η αναπτυξιακή προοπτική προς όφελος της πλειονότητας των νησιωτών.  

Σχετικά με τα  ζητήματα  του περιβάλλοντος, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ με σειρά νομοσχεδίων επιδιώκει να δημιουργήσει «ευνοϊκότερο περιβάλλον» και να άρει παραπέρα τα «εμπόδια» των στοιχειωδών μέτρων προστασίας της υγείας του λαού και της προστασίας του περιβάλλοντος προκειμένου να επιταχυνθεί η στρατηγική της Ε.Ε  για το άνοιγμα νέων πεδίων «πράσινης» κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους.    Η θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης είναι ξεκάθαρη : Ο αγώνας για την προστασία του περιβάλλοντος θα γίνεται πιο αποτελεσματικός όσο συνδέεται με τον αγώνα ενάντια στην πολιτική που το εμπορευματοποιεί, και τους εκφραστές αυτής της πολιτικής.

Συνοπτικά συνάδελφοι, ανάπτυξη για κάλυψη βασικών αναγκών των νησιωτών  μπορεί να γίνει μόνο με κρατική ενίσχυση και κυρίως με κεντρικό σχεδιασμό για ανάπτυξη υπέρ της λαϊκής ευημερίας και όχι των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων, που στους σχεδιασμούς τους είναι μέχρι και η αγορά νησιών !!

Τα αιτήματα στα οποία επιμένουμε μπορούν και πρέπει να εξασφαλιστούν  σήμερα σε όλους τους εργαζόμενους, στα λαϊκά στρώματα και στα παιδιά τους.

Λέτε ότι πρέπει να μας απασχολήσει τι θα γίνει στην Τοπική Διοίκηση τα επόμενα 20 χρόνια. Εμείς λέμε ότι πρέπει αλλά ταυτόχρονα πρέπει να μας απασχολήσει και  η κατεύθυνση όσων γίνουν. Γιατί με βάση τα εισηγητικά κείμενα της πλειοψηφίας της ΚΕΔΕ η κοινωνία μας παρουσιάζεται ως αταξική, ενώ συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο , έχει πολύ συγκεκριμένη ταξική διαστρωμάτωση!!!

Εμείς -και όχι μόνο πιστεύω-  βλέπουμε ότι προχωρά η συγκέντρωση πλούτου σε λίγα χέρια, κάποιοι κερδίζουν στην πλάτη της πλειονότητας  των εργαζομένων, οι οποίοι υφίστανται τις συνέπειες, την ανεργία, τη φτώχεια, τη στέρηση δικαιωμάτων.

Για ποιο λόγο η σημερινή γενιά ζει χειρότερα από την προηγούμενη, τη στιγμή που η επιστήμη και η τεχνική είναι στο απόγειό της;

Γιατί οι μικρομεσαίοι καταστρέφονται, γιατί οι αγρότες ξεκληρίζονται;

Πρέπει να βρούμε την αιτία, αλλιώς δεν κάνουμε βήμα μπρος, δεν μπορούμε να σχεδιάσουμε τα επόμενα 20 χρόνια και γενικά το μέλλον.

Αναφέρθηκαν μέχρι τώρα και θα αναφερθούν και στην συνεχεία διάφορα προβλήματα που είναι υπαρκτά στην καθημερινότητά μας, υποστελέχωση των υπηρεσιών, διοικητικές δυσλειτουργίες, ζητήματα αλληλεπικάλυψης αρμοδιοτήτων κλπ, αλλά αυτά δεν πρέπει να γίνουν κυρίαρχα στις συνεδριακές διαδικασίες, το κύριο πρόβλημα που πρέπει να αναδεχθεί είναι ο ρόλος που παίζει σήμερα η τοπική διοίκηση, και ο ρόλος που  της προετοιμάζει η κυβέρνηση τα επόμενα χρόνια μέσα από την  διαβόητη «πολυεπίπεδη διακυβέρνηση». Η στόχευση της κυβέρνησης είναι συγκεκριμένη στο πρόγραμμα της αναφέρει: «Μεταφέρουμε αρμοδιότητες του κράτους στην Αυτοδιοίκηση που βρίσκεται πιο κοντά στους πολίτες και εξασφαλίζουμε τους απαραίτητους πόρους για τους ΟΤΑ ενισχύοντας τη φορολογική αποκέντρωση και την ουσιαστική αυτοτέλειά τους».

Η αναφορά στην «φορολογική αποκέντρωση και οικονομική αυτοτέλεια» δεν είναι τίποτε περισσότερο από την κατεύθυνση για επιβολή περισσότερων τελών και φόρων από τους δήμους, δεδομένου ότι οι περικοπές πόρων, με βάση τους νόμους των μνημονίων της ΝΔ,  του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζονται.  Πρόσφατα ο πρωθυπουργός  παρουσιάζοντας το αναπτυξιακό  πρόγραμμα της  Τ.Δ «Α. Τρίτσης» τόνισε  «Σήμανε η ώρα του δήμου μάνατζερ και πετυχημένου επιχειρηματία» ποιο ξεκάθαρα δεν μπορεί να εκφραστεί η αντίληψη που έχουν για τοπική διοίκηση. Δια μεσου της  «πολυεπίπεδης διακυβέρνησης» η  κυβέρνηση εξασφαλίζει ακόμα ότι δε θα ενοχλείται, αφού οι Δήμοι θα παίζουν το ρόλο του “αμορτισέρ”, απορροφώντας τους κραδασμούς που δημιουργεί η πολιτική τους.           Με αυτόν τον τρόπο, θα παίρνουν την ευθύνη οι δημοτικές αρχές και η εκάστοτε κυβέρνηση θα είναι στο απυρόβλητο.

Όσοι δεν αντιδρούν σε αυτούς τους σχεδιασμούς είναι υπόλογοι έναντι των κοινωνιών που εκπροσωπούν, αφού καλυπτόμενοι πίσω από ευφάνταστα λεκτικά σχήματα όπως «πολυεπίπεδη διακυβέρνηση» «οικονομική αυτοτέλεια» «Ανάπτυξη σύγχρονων εργαλείων κοινωνικο-οικονομικής ανάπτυξης και ενίσχυσης της απασχόλησης», κλπ, ουσιαστικά υιοθετούν την ίδια αντίληψη και συμβάλουν στην υλοποίηση της .   Η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένη αντίληψη, ότι η πρόοδος της κοινωνίας θα γίνει στηριζόμενη στους επιχειρηματικούς ομίλους. Εμείς δε συμφωνούμε με αυτή την πολιτική της κυβέρνησης, η πλειοψηφία όμως της ΚΕΔΕ δυστυχώς συμφωνεί. Δυστυχώς για τους συμπολίτες μας σε όλους τους Δήμους που θα ζήσουν τις συνέπειες αυτής της συμφωνίας.

Εμείς δεν δεχόμαστε το ρόλο του διαχειριστή της ακραίας φτώχειας. Από την πλευρά μας δεν  δεχόμαστε άλλο αρμοδιότητες χωρίς πόρους.  

Εμείς δεν περιγράφουμε μόνο τα προβλήματα, αλλά αγωνιζόμαστε για λύσεις σε φιλολαϊκή κατεύθυνση.  Εμπόδιο στο να βρεθούν αυτές οι λύσεις, στέκεται σήμερα η συγκέντρωση του πλούτου σε λίγα χέρια, η ατομική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής.  Γιατί όπου υπάρχει πλούτος, στην αντίπερα όχθη υπάρχει και πολλή φτώχεια.

Η διαφορετική   αντίληψή που έχουμε  δεν μας εμποδίζει, εάν υπάρχει διάθεση από την ΚΕΔΕ, να διεκδικήσουμε μαζί χρηματοδότηση, της οποίας την έλλειψη όλοι οι Δήμαρχοι νιώθουν, να διεκδικήσουμε όλα τα αναγκαία μέσα για την καθημερινή λειτουργία των Δήμων μας. Ακόμα και γι’ αυτό, όμως, χρειάζεται η πολιτική βούληση από την πλευρά της ηγεσίας της ΚΕΔΕ.

Τέλος σας καταθέτουμε τρεις προτάσεις που καταθέσαμε και στην Επιτροπή Νήσων & πολιτικής Συνοχής της ΚΕΔΕ, χωρίς δυστυχώς να γίνουν πρόταση της επιτροπής.

Α) Σας κοινοποιούμε πρόταση διεκδίκησης επαναφοράς του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου και σας καλούμε να την αποδεχτούμε ως ένα ελάχιστο οικονομικό μέτρο στήριξης των τοπικών οικονομιών. Υποβάλλοντας την συγκεκριμένη τροπολογία σας καλούμε να την υποστηρίξετε και να την υποβάλετε  στο κοινοβούλιο.     Έτσι ώστε να διεκδικηθεί η σχετική νομοθετική ρύθμιση σε επόμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου  Οικονομικών .

Β) Έχοντας υπ οψιν την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σε όλη την χώρα και ειδικότερα στα νησιά, από της συνέπειες της πανδημίας σας καλούμε να  εκφράσουμε την στήριξη μας στην διεκδίκηση των δικαίων αιτημάτων των συνδικάτων των εργαζόμενων στην υγεία : Δημόσια και Δωρεάν Υγεία. Άμεση και πλήρη στελέχωση όλων των μονάδων υγείας των  νησιών (νοσοκομεία, Κ. Υγείας, ΕΚΑΒ, κλπ) με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδοχή. Επαρκής χρηματοδότηση από το κράτος για να καλύπτονται οι σύγχρονες ανάγκες του λαού.

Γι αυτό απαιτούμε να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας του λαού με βάση  τις αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν στα νησιά μας, και των δικαιωμάτων των εργαζόμενων στην υγειά  (Τους ήρωες με τα άσπρα της κρίσης…).

Αν δεν είναι σήμερα επίκαιρη η διεκδίκηση  αυτή  πότε θα είναι ?

Ως ένα αναγκαίο αίτημα, που υπό το φως των νέων δεδομένων (που δεν επιτρέπουν εφησυχασμό) πρέπει να ικανοποιηθεί άμεσα: Ζητούμε την αποστολή κινητών  ομάδων  υγείας  (ΚΟΜΥ) σε όλα τα νησιά. Με στόχο την διεξαγωγή μαζικών τεστ για τον εντοπισμό  κρουσμάτων του κορoνοϊού.

Γ) Έχοντας υπ οψιν την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σε όλη την χώρα στον χώρο της εκπαίδευσης, από την αδυναμία του Υπουργείου Παιδείας να εξασφαλίσει την εξ αποστάσεως εκπαίδευση σε όλους τους μαθητές και ειδικότερα σε αυτούς των νησιών. (Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι το 35% των μαθητών στα σχολεία της Ικαρίας αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες να συμμετάσχουν στην τηλεκπαίδευση αφού δεν έχουν είτε τον απαραίτητο εξοπλισμό είτε την αναγκαία σύνδεση στο διαδίκτυο….) .

 Σας καλούμε να εκφράσουμε την στήριξη μας στην διεκδίκηση του αιτήματος :   Να εξασφαλιστεί με ευθύνη και δαπάνη του κράτους, η κάλυψη του αναγκαίου τεχνολογικού εξοπλισμού για  μαθητές και εκπαιδευτικούς(Δωρεάν τάμπλετ και ηλεκτρονικούς υπολογιστές, δωρεάν σύνδεση γρήγορου internet. Αναβάθμιση του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου, ώστε να καλύπτει όλες τις ανάγκες των Δημόσιων Σχολείων).

Λαρδάς  Νικόλαος

 Δημοτικός  Σύμβουλος  Ικαρίας

 

Αρέσει σε %d bloggers: