Ψήφισμα Γενικής Συνέλευσης Ε.Κ.Σ για το ενεργειακό

Αρ. Πρωτ .Σάμος 6 Απριλίου 2012

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

Οι αντιπρόσωποι των σωματείων μελών του ΕΚΣ πραγματοποιήσαμε την Γενική μας Συνέλευση την Κυριακή 1/4/2012 και μεταξύ των άλλων διαπιστώσαμε τα παρακάτω σχετικά με τις εξελίξεις στην ηλεκτρική ενέργεια.

• Η πολιτική επιλογή κυβέρνησης ΕΕ να απελευθερωθεί η ηλεκτρική ενέργεια και να ιδιωτικοποιηθεί η ΔΕΗ ήταν στρατηγική επιλογή των μονοπωλίων προκειμένου τα κέρδη και αυτού του τομέα της οικονομίας να περάσουν εξ ολοκλήρου στους μονοπωλιακούς ομίλους που συνεχώς γιγαντώνονται.
  • Ήταν και συνεχίζεται να είναι στρατηγική επιλογή συσσώρευσης κερδών και κεφαλαίων και αυτή ακριβώς η πολιτική είναι που μας οδήγησε στην κρίση και στην χρεοκοπία του λαού.
  • Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση η οποία, προκειμένου να διασφαλίσει τα κέρδη των ιδιωτών που δραστηριοποιούνται στην ηλεκτρική ενέργεια, συνεχώς αυξάνει την τιμή της kwh και βάζει πρόσθετους φόρους και χαράτσια. Έχει βάλει πρόσθετους φόρους στο λογαριασμό της ΔΕΗ για τις ΑΠΕ (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) για δίκτυα μεταφοράς και διανομής τα οποία ιδιωτικοποιούνται, για υπηρεσίες κοινής ωφέλειας. Φόροι οι οποίοι ήρθαν να χρεώσουν τα νοικοκυριά για την χρήση των δικτύων προκειμένου οι ιδιώτες παραγωγοί να εισπράττουν καθαρά την παραγόμενη kwh χωρίς κόστος δικτύων. Το τέλος δε για τις ΑΠΕ χρηματοδοτεί ο λαός τις εγκαταστάσεις αυτές και στο τέλος όλο το κέρδος από το χαμηλό κόστος παραγωγής το καρπούνται οι ιδιώτες.
  • Εκτός των άλλων φορτώσανε στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και το χαράτσιτων ακινήτων, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται ακόμα παραπέρα η λαϊκή οικογένεια να πληρώνει το κόστος για ΔΕΗ.
  • Σήμερα που μιλάμε, στο χώρο της αιολικής ενέργειας δραστηριοποιούνται μονοπωλιακοί όμιλοι γιατί ακριβώς για τους παραπάνω λόγους η κυβέρνηση έχει απελευθερώσει την αγορά και λειτουργούν ασύδοτα με μεγάλη κερδοφορία και χωρίς περιορισμούς και με μεγάλες φοροαπαλλαγές.
  • Είμαστε αντίθετοι με την εγκατάσταση 330 MW από αιολικό σταθμό στην Ικαρία γιατί κανένα όφελος δεν θα υπάρξει για τον λαό της Ικαρίας. Όλο το κέρδος θα πάει στις τσέπες του ομίλου Μυτιληναίου. Όχι μόνο δεν θα μειωθεί η τιμή της kwh που πληρώνουμε, αλλά την ίδια στιγμή θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην τουριστική κίνηση του νησιού και κατ’ επέκταση θα επέλθει και οικονομική ζημιά.
  • Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η απόφαση της συγκυβέρνησης για το ενεργειακό πρόγραμμα «ΗΛΙΟΣ». Προνόμια κι άλλα προνόμια για τα μονοπώλια. Προνόμια που πληρώνει ο λαός.
  • Ο χώρος της ενέργειας είναι στρατηγικός τομέας για την οικονομία μιας χώρας. Παλεύουμε για την ανατροπή της πολιτικής των μονοπωλίων και διεκδικούμε μια άλλη πολιτική που ο πλούτος που παράγουμε θα αξιοποιείται για να καλύπτονται οι λαϊκές ανάγκες. Σε αυτή την κατεύθυνση η ηλεκτρική ενέργεια θα κοινωνικοποιηθεί και θα αξιοποιείται σε όφελος του λαού παίρνοντας υπ’ όψιν και τις επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Για την Διοίκηση

ΟΠρόεδροςΟΓ. Γραμματέας