ΣΧΕΤΙΚΆ ΜΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (ΚΑI ΤΙΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΡΧΗΣ)

Η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Β. Αιγαίου στις 2/2/2023  η οποία έγινε σε διάστημα μόλις 48 ωρών από την προηγούμενη στη Σάμο και σε ώρα σχεδόν απαγορευτική για όσους εργάζονται (12 το μεσημέρι), χαρακτηρίστηκε από μια «μπαχαλοποιημένη» διαδικασία ψηφοφοριών, για τον χαρακτηρισμό της, ως «έκτακτης και κατεπείγουσας».

Λίγο πριν την ψηφοφορία, παρενέβει ο κ. Σπηλάνης προκειμένου να προτείνει και την αναβολή της συζήτησης του 2ου θέματος που αφορούσε στον Στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας. Έτσι όταν άρχισε η ψηφοφορία, ουδείς γνώριζε αν ψήφιζε για το «κατεπείγον» ή «την αναβολή της συζήτησης του 2ου θέματος, καταφέρνοντας έτσι το προεδρείο,  να αποσπάσει  την έγκριση και να συζητηθεί, η ήδη καταψηφισμένη από το σώμα «τουριστική προβολή 2023».

Με οριακή και πλαστή πλειοψηφία αυτή τη φορά και αφού δεν συνυπολογίστηκαν οι αρνητικές ψήφοι του κ. Σταμάτη Φιλιππή, περιφερειακού Συμβούλου της Λαϊκής Συσπείρωσης ο οποίος αν και παρών καθ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης , λόγω τεχνικού προβλήματος στο μικρόφωνο του υπολογιστή του, δεν μπόρεσε προφορικά να μιλήσει, έστειλε όμως τη στιγμή της ψηφοφορίας, γραπτή την αρνητική ψήφο του και    του κ. Γιάννη Σπηλάνη επικεφαλής της «Συμπαράταξης Πολιτών», ο οποίος από τηλεφώνου συνεδεμένος στην συνεδρίαση, ψήφισε αρνητικά, η ψήφος του όμως  δεν υπολογίστηκε. Και αυτά, σε αντίθεση με την ψήφο του έπαρχου Ικαρίας, που ενώ απουσίαζε κατά την συζήτηση του θέματος, ανακοινώθηκε σαν θετική από τον πρόεδρο του Π.Σ. και υπολογίστηκε σαν τέτοια, στην καταμέτρηση των ψήφων (!!!!).

Με αυτές λοιπόν τις λαθροχειρίες “ψηφίστηκε” το θέμα με 17 έναντι 16 ψήφους υπέρ (;) και 16 (αντί 18) κατά ..  Η Λαϊκή Συσπείρωση ξεκαθαρίζει οτι θα προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια εναντίον τέτοιων πραξικοπηματικών και αντιδημοκρατικών πρακτικών.

 Αίσθηση προκάλεσαν και οι απαντήσεις (;) τόσο της Περιφερειακής Αρχής όσο και των παρευρισκομένων διοικητικών υπαλλήλων της Περιφέρειας στις ερωτήσεις των Περιφερειακών Συμβούλων, αναφορικά με το θέμα πρόσληψης, με συμβάσεις αορίστου χρόνου στην Περιφέρεια, των πρώην εργαζομένων στην υπό εκκαθάριση ΑΕΝΑΛ (5 από τους 13 προσέφυγαν δικαστικά και δικαιώθηκαν τελεσίδικα) .  Ένα θέμα χωρίς εισήγηση και εισηγητή, τον ρόλο του οποίου προσφέρθηκε να καλύψει ο ίδιος ο Περιφερειάρχης και το οποίο αφού ξεθάφτηκε από τα συρτάρια της Περιφέρειας που ήταν «κρυμμένο» από τις 20/03/20 (ημερομηνία ακύρωσης, από το Γ τμήμα του ΣτΕ, της έφεσης που είχε ασκήσει στο παρελθόν η Περιφέρεια, εναντίον αυτών των εργαζομένων) ήλθε χθες, όψιμα και εν μέσω προεκλογικής περιόδου να συζητηθεί , η επί τέλους, δικαίωση όσων, από το 2011 έζησαν υπό την ανέχεια, την ανεργία και τον εμπαιγμό των Περιφερειακών Αρχών κι αφού κατέβαλαν βαρύ ψυχικό και οικονομικό τίμημα.   Σήμερα όμως, τα εσκεμμένα “λάθη” ,των διαχρονικά περιφερειακών διοικήσεων έρχεται να πληρώσει ο κουτσουρεμένος προϋπολογισμός της Περιφέρειας, καταβάλλοντας στους δικαιωμένους εργαζόμενους σημαντικά ποσά ως αποζημίωση, ενώ και η Περιφέρεια στερήθηκε των υπηρεσιών τους, για πάνω από 11 χρόνια…

Θυμίζουμε ότι η Λαϊκή Συσπείρωση, από την πρώτη στιγμή, που τέθηκε το θέμα στο Π.Σ (2011), έδωσε μάχη για την δίκαιη και νόμιμη, πρόσληψη των εργαζομένων, σύμφωνα με τις προβλέψεις του άρθρου 199 του ν. 3852/2010, αντιμετωπίζοντας τη στείρα άρνηση της Περιφερειακής Αρχής και της πλειοψηφίας του Π.Σ…

Έκτακτη και κατεπείγουσα όμως είναι πλέον η κατάσταση της υγείας στα νησιά μας , θέμα που συζητήθηκε προ ημερησίας διάταξης στην αρχή της συνεδρίασης καθώς την ώρα που συνεδρίασε το Π.Σ. πραγματοποιούνταν κινητοποίηση στον Πολιχνίτο της Λέσβου για τις μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν, τόσο σε υλικοτεχνική υποδομή, σε ανθρώπινο δυναμικό στο Κέντρο Υγείας, αλλά και για τις μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν στο ΕΚΑΒ της Λέσβου.

  Για άλλη μια φορά η Λαϊκή Συσπείρωση τονίζει ότι η υγεία στα νησιά μας, μικρά και μεγάλα είναι στην «εντατική» και η Περιφερειακή αρχή αρνείται πεισματικά να κινητοποιηθεί και να διεκδικήσει από την κεντρική εξουσία και το αρμόδιο υπουργείο, την στελέχωση και τον εξοπλισμό όλων των δημόσιων μονάδων υγείας.   

  Αρκείται μόνον, στο να καλύπτει τις ανάγκες της υγείας χρηματοδοτώντας, από τους πενιχρούς προϋπολογισμούς της, μικροεπισκευές κτιρίων υγείας ή χορηγώντας εξοπλισμούς χαμηλού κόστους .

   Ζωές όμως χάνονται στο Αιγαίο, αλλά και ζωές καθημερινά κινδυνεύουν στα νησιά, αφού η πολιτική και της σημερινής Κυβέρνησης, όπως και της προηγούμενης είναι πολιτική περικοπών, του κόστους – ώφελους, της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης, προς ώφελος πάντα των ιδιωτών που δραστηριοποιούνται στο τομέα της υγείας και κερδοφορούν. Άλλωστε αυτό μαρτυρά και η πρόσφατη ψήφιση στη Βουλή του νόμου για την δημόσια υγεία, που πραγματικά έδωσε την χαριστική βολή σε ότι είχε απομείνει στο δημόσιο σύστημα.

Οι περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

 

 

Αρέσει σε %d bloggers: