Τοποθέτηση σχετικά με το νομοσχέδιο «Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών»

Η κυβέρνηση πρόσφατα έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το Νομοσχέδιο «Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών». Το νομοσχέδιο σύμφωνα με την παρουσίαση του ΥΠ.ΕΣ τίθεται σε διαβούλευση αφού προηγήθηκε «γόνιμος διάλογος» με τους θεσμικούς εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης (ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ).  Οι βασικές αλλαγές που εισηγείται το νομοσχέδιο   συνοψίζονται στα παρακάτω:      Η κυβέρνηση, με πρόσχημα τη λεγόμενη “κυβερνησιμότητα”, επαναφέρει ένα αντιδημοκρατικό εκλογικό σύστημα, που καθιστά την πρώτη δύναμη παντοδύναμη – αφού με ποσοστό 43%+1 ψήφο, θα εκλέγεται περιφερειακή ή δημοτική αρχή και μάλιστα θα παίρνει τα 3/5 των εδρών, τη στιγμή που για ένα εργατικό σωματείο είναι απαγορευτικό να κηρύξει απεργία με ένα τέτοιο ποσοστό.  Επίσης διατηρεί τον εκβιαστικό β’ γύρο των εκλογών, βάζει πλαφόν 3% για να καταφέρει ένας συνδυασμός να εκλέξει έδρα στο Περιφερειακό ή Δημοτικό Συμβούλιο, μειώνει σημαντικά τον αριθμό των εδρών των συμβουλίων περιφερειών, δήμων και τοπικών κοινοτήτων, μάλιστα στις κάτω από 500 κατοίκους τα καταργεί και επιβάλει μεγάλες αυξήσεις στα παράβολα υποψηφίων. Στις Τοπικές Κοινότητες κάτω των 500 κατοίκων, διατηρεί το ενιαίο ψηφοδέλτιο που είχε εισάγει ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στο παρόν εκλογικό σύστημα τα ενσωματώνει υποχρεωτικά σε όλα τα ψηφοδέλτια των συνδυασμών!

Με το νέο εκλογικό σύστημα η κυβέρνηση έρχεται να συνδράμει το κύριο έργο των αντιλαϊκών αλλαγών, που ξετυλίγονται εδώ και χρόνια στο χώρο της Τοπικής Διοίκησης, άσχετα με το ποιο κόμμα είναι στην κυβέρνηση και επιπλέον, στοχεύει στον περιορισμό ή αποκλεισμό δυνάμεων  που έχουν διαφορετικό προσανατολισμό.  Με το εν λόγω νομοσχέδιο  σύμφωνα με την παρουσίαση του ΥΠ.ΕΣ «Επιχειρείται  η επαναφορά της κυβερνησιμότητας στους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας βάζοντας οριστικά τέλος στην ακυβερνησία και την αναποτελεσματικότητα, με την κατάργηση της λεγόμενης «απλής αναλογικής» που θεσμοθέτησε η προηγούμενη κυβέρνηση και επέφερε καταστροφικές συνέπειες στην ομαλή λειτουργία τους». 

Αφού επισημάνουμε ότι η ΚΕΔΕ συμμετείχε σε ένα κατά την γνώμη μας προσχηματικό διάλογο με ΥΠ.ΕΣ, αφού ποτέ δεν ζήτησε την γνώμη όχι των δήμων αλλά ούτε καν των δημάρχων που εκπροσωπεί,  για ένα θέμα καθοριστικό για την συγκρότηση των δημοτικών συμβουλίων. Τονίζουμε την ανάγκη έστω και τώρα στο πλαίσιο της «διαβούλευσης» να εκφραστεί γνώμη έναντι του νομοσχεδίου της κυβέρνησης,  που ασχολείται με τον τρόπο εκλογής των οργάνων της τοπικής διοίκησης.

Πιστεύοντας ότι ως Δημοτικό συμβούλιο  πρέπει να έχουμε λόγο και άποψη σε αυτές τις αλλαγές σας παρουσιάζουμε συνοπτικά τις απόψεις μας και ένα σχέδιο απόφασης για το Δ.Σ, ώστε αυτή η απόφαση να είναι η θέση με την οποία ο δήμος Ικαρίας  θα τοποθετηθεί για το σχεδιασμό της κυβέρνησης, στο ΥΠ.ΕΣ και στην ΚΕΔΕ.

Ως  “Λαϊκή Συσπείρωση”  είμαστε αντίθετοι με το εκλογικό σύστημα που φέρνει η κυβέρνηση της ΝΔ, εμείς στηρίζουμε χωρίς “ναι, μεν αλλά” την απλή ανόθευτη αναλογική στην εκλογή των περιφερειακών, δημοτικών και κοινοτικών οργάνων, έχοντας ως αφετηρία την ισοτιμία της λαϊκής ψήφου, όσο αυτή είναι εφικτή στο πλαίσιο του καπιταλισμού. Αυτό το κάνουμε χωρίς αυταπάτες για το ρόλο της Τοπικής Διοίκησης ως περιφερειακού κρατικού θεσμού, που ευθυγραμμίζεται πλήρως με την αντιλαϊκή πολιτική του κεντρικού κράτους.  Είμαστε αντίθετοι στην ύπαρξη πλαφόν για την είσοδο συνδυασμού στα συμβούλια, αλλά και στον εκβιαστικό β’ γύρο. Ο περιφερειάρχης και δήμαρχος, πρέπει να αναδείχνεται ο/η επικεφαλής του πρώτου σε ψήφους συνδυασμού.

Θεωρούμε ότι είναι καιρός, να αρθεί το βαθιά υποκριτικό, δομημένο σκηνικό, που τροφοδοτεί την ψευδεπίγραφη εικόνα των δήθεν αυτοδιοικητικών και “υπερκομματικών” υποψηφιοτήτων κι ένα περιβάλλον που παραπλανά και τελικά εκμηδενίζει την ευθύνη και τη λογοδοσία των πολιτικών κομμάτων ως προς τις υποψηφιότητες και τα πεπραγμένα των αιρετών, που έτσι κι αλλιώς υποστηρίζουν.

Η “Λαϊκή Συσπείρωση” αγωνίζεται για:

  • Να καταργηθεί το αντιλαϊκό θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία της Περιφερειακής και Τοπικής διοίκησης (Καλλικράτης, Κλεισθένης, ν.4623/19 για τη λεγόμενη κυβερνησιμότητα περιφερειών και δήμων).
  • Να μην μεταφέρονται αρμοδιότητες στις Περιφέρειες και στους Δήμους, που πρέπει να ανήκουν στο κεντρικό κράτος, όπως της Υγείας-Πρόνοιας, Παιδείας, που πρέπει να είναι ενιαίες, αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν για όλους.
  • Να μην αφυδατώνονται τα εκλεγμένα συμβούλια από τις αρμοδιότητές τους που μεταφέρονται στην Ο.Ε και στις άλλες επιτροπές.
  • Να ισχύουν όλες οι ψήφοι (ΛΕΥΚΟ, ΚΑΤΑ) για τη λήψη αποφάσεων.
  • Να έχουν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης τη δυνατότητα να φέρνουν θέματα για συζήτηση και ψήφιση στα συμβούλια, να έχουν περισσότερο χρόνο ομιλίας, όπως και οι εκπρόσωποι μαζικών φορέων.
  • Να καταργηθούν οι ποσοστώσεις στα ψηφοδέλτια, τα χρηματικά παράβολα για να είναι κάποιος υποψήφιος, οι τραπεζικοί λογαριασμοί και ΑΦΜ των συνδυασμών.
  • Να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για την αποπομπή από τα Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια, όλων των εκπροσώπων της εγκληματικής ναζιστικής Χρυσής Αυγής, που συμμετείχαν στα ψηφοδέλτια της, σε περιφέρειες και δήμους, ανεξάρτητα αν έχουν μεταπηδήσει σε άλλους φασιστικούς σχηματισμούς.

Η “Λαϊκή Συσπείρωση” στέκεται απέναντι στις αντιδραστικές αλλαγές. Με αυτήν τη θέση που αφορά τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα που πλήττονται, τους εκλεγμένους σε Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση, επιδιώκουμε την οργάνωση της πάλης, τη διεκδίκηση, την εναντίωση σε κυβέρνηση και τοπικές αρχές που στηρίζουν τις αντιδραστικές ανατροπές. Η εναντίωση στις αντιδραστικές ανατροπές για εργαζόμενους και εκλεγμένους στα τοπικά και περιφερειακά όργανα σημαίνει πρώτα και κύρια την οργάνωση της πάλης για τη συνολική ανατροπή της πολιτικής κεφαλαίου και ΕΕ.  Οι εκλεγμένοι στην τοπική διοίκηση  να μην έχουν αυταπάτες ότι είναι δυνατόν να υπάρξει τοπική ευημερία, να υπάρξουν φιλολαϊκές τοπικές νησίδες αντιμετώπισης των τοπικών και περιφερειακών ανισοτήτων. Η μεγάλη, αν όχι η συντριπτική πλειονότητα  των τοπικών προβλημάτων, είναι απόρροια της γενικής πολιτικής που υλοποιούν οι κυβερνήσεις στην χώρα μας .

Κλείνοντας διατυπώνουμε μια πρόταση που πιστεύουμε ότι μπορεί να αποτελέσει ένα ελάχιστο κοινό διεκδικητικό πλαίσιο για την τοπική διοίκηση των νησιών μας  και όχι μόνο.

Σχέδιο  Απόφασης

Ο Δήμος Ικαρίας απορρίπτει το Ν/Σ του Υπουργείου Εσωτερικών

  Παρακολουθώντας την «διαβούλευση» που βρίσκεται σε εξέλιξη ανάμεσα σε Κυβέρνηση και ΚΕΔΕΕΝΠΕ που αφορά το νομοσχέδιο «Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών», το Δ.Σ Ικαρίας αφού συζήτησε το θέμα του νέου εκλογικού νόμου που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση προς ψήφιση στη Βουλή  αποφάσισε :

  • Εκφράζει την έντονη αντίθεσή του στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών για την εκλογή Κοινοτικών, Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών.
  • Καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση, με πρόσχημα τη λεγόμενη “κυβερνησιμότητα”, επαναφέρει ένα αντιδημοκρατικό εκλογικό σύστημα το οποίο αποτελεί το επιστέγασμα αντιλαικής στρατηγικής στο χώρο της Τοπικής διοίκησης όλων των βαθμίδων που στρέφεται κατά της ισοτιμίας της ψήφου των πολιτών, καταστρατηγεί βάναυσα τη δημοκρατική λειτουργία των τοπικών θεσμών, οδηγεί σε προσωποκεντρικούς και ευνοιοκρατικούς μηχανισμούς και διαμορφώνει ένα υπερσυγκεντρωτικό και υπερενισχυμένο πλειοψηφικό σύστημα εκλογής, που όμοιό του δε γνώρισε η χώρα σε εκλογές για την Τοπική διοίκηση όλων των βαθμίδων.
  • Η εκλογή Περιφερειάρχη ή Δημάρχου με ποσοστό 43% και με δώρο τα 3/5 των εδρών του Περιφερειακού ή Δημοτικού Συμβουλίου αντίστοιχα, χωρίς την πολιτική νομιμοποίηση της πλειοψηφίας (50% +1) του εκλογικού σώματος σε συνδυασμό με τη μείωση των εδρών του Περιφερειακού ή Δημοτικού Συμβουλίου και το όριο “κόφτη” του 3% για την είσοδο μιας παράταξης στα Συμβούλια περιφερειών, δήμων και τοπικών κοινοτήτων, τη διατήρηση του εκβιαστικού β γύρου των εκλογών αλλά και των μεγάλων αυξήσεων στα παράβολα υποψηφίων, αποτελούν μια αντιδημοκρατική επιχείρηση στρέβλωσης της λαϊκής ετυμηγορίας, που οδηγεί υπερσυγκεντρωτικά συστήματα διοίκησης με υπερεξουσίες Περιφερειαρχών και Δημάρχων.
  • Το δημοτικό συμβούλιο σχετικά το σύστημα εκλογής όλων των οργάνων της Τοπικής διοίκησης, εμμένει στην υποστήριξη της πρότασης που έχουν καταθέσει τόσο τα Δ.Σ των πρώην δήμων Ικαρίας πριν ακόμα και από το 2010 όσο και το Δ.Σ του ενιαίου Δήμου Ικαρίας με την 80/2018 απόφαση, να γίνεται η εκλογή όλων των οργάνων της Τοπικής διοίκησης, με πραγματική απλή αναλογική στη βάση της ισοτιμίας της ψήφου. Τέλος περιφερειάρχης και δήμαρχος πρέπει να αναδείχνεται ο/η επικεφαλής του πρώτου σε ψήφους συνδυασμού.
Αρέσει σε %d bloggers: